Waarom aardgasvrij?
In Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas om gebouwen te verwarmen. De overheid heeft dat in 2019 in het
Klimaatakkoord bepaald. Bij het gebruik van aardgas komt CO2 vrij en dat draagt bij aan de opwarming van de aarde. De opwarming zorgt ervoor dat ons klimaat verandert. We krijgen meer last van droogte, hitte en hevige regenval. In 2050 willen we maar liefst 90% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Stoppen met het gebruik van aardgas kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

|
|
Wat houdt de overstap in?
De komende jaren nemen we stap voor stap afscheid van aardgas. Om van het aardgas af te kunnen gaan, moeten we huizen en gebouwen op een andere manier van warmte voorzien én moeten we onze gasfornuizen vervangen, bijvoorbeeld door koken op inductie.
Gemeenten, woningcorporaties, energieleverancier HVC, netbeheerder Stedin en andere partijen houden zich nu al bezig met de voorbereidingen. Zij onderzoeken hoe en in welke volgorde huizen en gebouwen van het aardgas af kunnen gaan. Dat gebeurt buurt voor buurt. Ook bekijken zij welke oplossing per buurt het beste is.

|
Wat komt er in de plaats voor aardgas?
In plaats van aardgas, gaan we gebruik maken van
warmte uit een warmtenet, warmte die we opwekken met een warmtepomp en
hernieuwbaar (groen) gas.

|
|
Welke wijken eerst? Transitievisie Warmte
Elke gemeente in Nederland moet in 2021 een Transvisie Warmte klaar hebben. In dit document staat wat per wijk of buurt de meest logische alternatieven zijn voor aardgas en welke stappen er nodig zijn om uiteindelijk aardgasvrij te worden. Er staat ook in welke wijken op korte termijn begonnen kan worden met de voorbereidingen voor aardgasvrij.

|