Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Ik wil iets doen    Ik wil meedenken    Waar staan we nu?    Ik wil meer weten    
             
             
     

Op weg naar aardgasvrij in de Drechtsteden

     
             
             
             
     

In Nederland stappen we over naar nieuwe, duurzame manieren om onze huizen te verwarmen, te douchen en te koken. Zorgvuldig en stap voor stap gaan we de komende jaren langzaam afscheid nemen van aardgas. Er is een speciaal pdf-document opgesteld met veelgestelde vragen over de overstap naar aardgasvrij in de Drechtsteden.
     

Waarom aardgasvrij?

In Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas om gebouwen te verwarmen. De overheid heeft dat in 2019 in het Klimaatakkoord bepaald. Bij het gebruik van aardgas komt CO2 vrij en dat draagt bij aan de opwarming van de aarde. De opwarming zorgt ervoor dat ons klimaat verandert. We krijgen meer last van droogte, hitte en hevige regenval. In 2050 willen we maar liefst 90% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Stoppen met het gebruik van aardgas kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Meer info

 

Wat houdt de overstap in?

De komende jaren nemen we stap voor stap afscheid van aardgas. Om van het aardgas af te kunnen gaan, moeten we huizen en gebouwen op een andere manier van warmte voorzien én moeten we onze gasfornuizen vervangen, bijvoorbeeld door koken op inductie. Gemeenten, woningcorporaties, energieleverancier HVC, netbeheerder Stedin en andere partijen houden zich nu al bezig met de voorbereidingen. Zij onderzoeken hoe en in welke volgorde huizen en gebouwen van het aardgas af kunnen gaan. Dat gebeurt buurt voor buurt. Ook bekijken zij welke oplossing per buurt het beste is.

Meer info

     

Wat komt er in de plaats voor aardgas?

In plaats van aardgas, gaan we gebruik maken van warmte uit een warmtenet, warmte die we opwekken met een warmtepomp en hernieuwbaar (groen) gas.

Meer info

 

Welke wijken eerst? Transitievisie Warmte

Elke gemeente in Nederland moet in 2021 een Transvisie Warmte klaar hebben. In dit document staat wat per wijk of buurt de meest logische alternatieven zijn voor aardgas en welke stappen er nodig zijn om uiteindelijk aardgasvrij te worden. Er staat ook in welke wijken op korte termijn begonnen kan worden met de voorbereidingen voor aardgasvrij.

Meer info

     

Wat kun je nu al doen?

Samen kunnen we ons voorbereiden op de overstap naar aardgasvrij door energie te besparen. Dat kan met kleine of grote maatregelen. Voor informatie, vragen of een persoonlijk advies kun je terecht bij het Regionaal Energieloket van je gemeente of bij het zakelijk Energieloket van je gemeente, als je ondernemer bent.

Meer info

 

 

     

     
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!
     
             Download hier onze privacyverklaring.