Meer info Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Ik wil iets doen    Ik wil meedenken    Waar zijn we nu?    Ik wil meer weten    
             
             
     

Op weg naar aardgasvrij in de Drechtsteden

     
             
             
             
     

In Nederland stappen we over naar nieuwe, duurzame manieren om onze huizen te verwarmen, te douchen en te koken. Zorgvuldig en stap voor stap gaan we de komende jaren langzaam afscheid nemen van aardgas. Er is een speciaal pdf-document opgesteld met veelgestelde vragen over de overstap naar aardgasvrij in de Drechtsteden.
     

Waarom aardgasvrij?

In Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas om gebouwen te verwarmen. De overheid heeft dat in het Klimaatakkoord bepaald. Vóór 2050 stappen we over op duurzame warmtevoorzieningen om onze huizen te verwarmen, kraanwater op temperatuur te brengen en te koken. Ook in de regio Drechtsteden gaan we van start met de overstap naar aardgasvrij.

Meer info

 

Wat houdt de overstap in?

Zorgvuldig en stap voor stap gaan we de komende jaren langzaam afscheid nemen van aardgas. Gemeenten, woningcorporaties, energieleverancier HVC, netbeheerder Stedin en andere partijen houden zich al een tijdje bezig met de voorbereidingen op de overstap naar aardgasvrij. Zij hebben onderzocht wat er voor aardgas in de plaats zou kunnen komen en welke uitgangspunten hierbij belangrijk zijn.

Meer info

     

Wat komt er in de plaats voor aardgas?

Wat komt er in uw wijk straks in de plaats voor aardgas? Daar hebben we nog geen kant en klaar antwoord op. In veel wijken lijkt op dit moment een warmtenet het meest kansrijk. Dit is op basis van een eerste onderzoek en er kan nog het een en ander veranderen.

Meer info

 

Welke wijken eerst? Transitievisie Warmte

Elke gemeente in Nederland moet in 2021 een Transvisie Warmte klaar hebben. In dit document legt de gemeente het tijdspad vast wanneer buurten van het aardgas afgaan. Voor buurten die voor 2030 starten met voorbereidingen, geeft de gemeente ook de mogelijke alternatieven voor aardgas aan.

Meer info

     

Wat kunt u nu al doen?

Samen kunnen we de CO2 uitstoot terugdringen door energie te besparen. Dat kan met kleine of grote maatregelen. Voor informatie, vragen of een persoonlijk advies kunnen inwoners terecht bij het Regionaal Energieloket van hun gemeente.

Meer info

 

Waar houden de Drechtsteden zich mee bezig?


In de regio Drechtsteden verbruiken we jaarlijks rond de 9 Petajoule aardgas. Om ervoor te zorgen dat dit in 2050 is teruggebracht naar nul, moet er veel gebeuren. Daarom maken we steeds gerichte keuzes voor de korte termijn. Een overzicht van de belangrijkste onderwerpen waar we ons mee bezig houden.

Meer info

     

     
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!
     
             Download hier onze privacyverklaring.