Meer info Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Ik wil iets doen    Ik wil meedenken    Waar zijn we nu?    Ik wil meer weten    
             
             
             
   

Wat houdt de overstap in?

       
 
 
             
             
     

Zorgvuldig en stap voor stap gaan we de komende jaren langzaam afscheid nemen van aardgas. Gemeenten, woningcorporaties, energieleverancier HVC, netbeheerder Stedin en andere partijen houden zich al een tijdje bezig met de voorbereidingen op de overstap naar aardgasvrij. Zij hebben onderzocht wat er voor aardgas in de plaats zou kunnen komen en welke uitgangspunten hierbij belangrijk zijn.

De resultaten van dit onderzoek staan in de Transitievisie Warmte 1.0. De gemeenteraden van de 7 Drechtsteden gemeenten hebben dit document in 2019 vastgesteld.

Download Transitievisie Warmte 1.0

Zoveel mogelijk energie besparen

Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk energie besparen. Dat wat we niet gebruiken, hoeven we niet op te wekken. Daarom zetten we voor gebouwen allereerst in op besparende maatregelen, zoals isolatie.

Na de juiste besparende maatregelen volgt het stoppen met aardgas. Om van het aardgas af te gaan, moeten we huizen en gebouwen op een andere manier van warmte voorzien én moeten we onze gasfornuizen vervangen, bijvoorbeeld door koken op inductie.


Niets staat nog vast

In veel wijken in de Drechtsteden lijkt een warmtenet een goede vervanger voor aardgas. Dit is op basis van een eerste reeks onderzoeken en er zijn nog ontwikkelingen te verwachten. Er kan dus nog het een en ander veranderen.Haalbaar en betaalbaar

Het is belangrijk dat de overstap naar duurzame warmtevoorzieningen voor iedereen in de Drechtsteden haalbaar en betaalbaar is. Dat is nu nog niet het geval. Vanuit het Rijk is duidelijkheid nodig over financiële en juridische kaders om deze overstap voor alle woningeigenaren mogelijk te maken. Zodra deze kaders zijn ingevuld, kunnen we in de Drechtsteden aan de slag met onze ambitie: voor 2030 in totaal 25.000 woningen aansluiten op een warmtenet om deze aardgas vrij te maken.


 


     
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!
     
             Download hier onze privacyverklaring.