Meer info Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Ik wil iets doen    Ik wil meedenken    Waar zijn we nu?    Ik wil meer weten    
             
             
             
   

Wat komt er in de plaats voor aardgas?

       
 
 
             
             
     

Wat komt er in uw wijk straks in de plaats voor aardgas? Daar hebben we nog geen kant en klaar antwoord op. In veel wijken lijkt op dit moment een warmtenet het meest kansrijk. Dit is op basis van een eerste onderzoek en er kan nog het een en ander veranderen. In wijken waar geen warmtenet mogelijk is, worden huizen verwarmd met elektriciteit, bijvoorbeeld met een warmtepomp.


Warmtenet

Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen, waardoor warm water stroomt. Dit water wordt gebruikt voor de verwarming van woningen en gebouwen en het verwarmen van kraanwater. De aanleg van een warmtenet in een bepaald gebied is alleen financieel haalbaar als er meerdere woningen of complexen gelijktijdig aangesloten worden.

Zo werkt het warmtenet:
1. Bij een (duurzame) warmtebron wordt water verhit. Dit warme water wordt via een ondergronds en geïsoleerd hoofdleidingennet naar de verschillende overdrachtstations in de stad gepompt.

2. In het overdrachtstation vertakt het leidingennet zich naar de woningen en bedrijven die aangesloten zijn op het warmtenet.

3. Het warme water stroomt via een warmte-unit (in de meterkast) de verwarmingsinstallatie van de woning in. De warmtewisselaar in de warmte-unit verwarmt het koude kraanwater.

4. Na warmteafgifte in de woning stroomt het afgekoelde water via een retourleiding terug naar de warmtebron. Daar wordt het water opnieuw opgewarmd en herhaalt het proces zich.

Warmtenet


Elektriciteit (all-electric)

U kunt ook uw huis met elektriciteit verwarmen. Dit wordt ook wel all-electric genoemd. U gebruikt dan meestal een warmtepomp. Die verwarmt het huis als een soort ‘omgekeerde koelkast’. Een warmtepomp haalt warmte uit een omgevingsbron, zoals de buitenlucht of bodem en geeft deze warmte af aan de binnenzijde. De afgegeven warmte heeft een relatief lage temperatuur dus moeten woningen heel goed geïsoleerd zijn (energielabel A of beter) en vaak ook beschikken over een vloerverwarmingssysteem of speciale radiatoren. De warmtepomp zorgt ook voor warm water om mee te douchen.Nul-Op-de-Meter

Een bijzondere vorm van een elektrische oplossing is de NOM-Woning. NOM staat voor Nul-Op-de-Meter. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen, is de woning heel goed geïsoleerd en zorgt een warmtepomp voor verwarming en warm tapwater.Elektrisch koken

Elektrisch koken kan op een keramische- of inductie kookplaat of fornuis. Koken op inductiekookplaten lijkt het beste alternatief voor op koken op gas. Koken op inductie is energiezuiniger en veiliger. Daarnaast is een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken

 


Biogas en waterstof

Het gebruik van groen gas en waterstof is nog in ontwikkeling. Beide zullen in de toekomst beperkt worden ingezet om huizen en gebouwen te verwarmen.

 

 


     
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!
     
             Download hier onze privacyverklaring.