Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Ik wil iets doen    Ik wil meedenken    Waar staan we nu?    Ik wil meer weten    
             
             
             
   

Wat komt er in de plaats van aardgas?

       
 
 
             
             
     

In plaats van aardgas, gaan we gebruik maken van:

-   Warmte uit een warmtenet: dit is een gezamenlijke oplossing voor de hele buurt

--   Warmte die we opwekken met een warmtepomp in de woning:
     dit is een individuele oplossing (elk huis heeft een eigen warmtepomp nodig)

-   Hernieuwbaar (groen) gas: dit is een oplossing voor woningen waar een warmtenet
     of warmtepomp niet mogelijk zijn (monumenten, dijkwoningen). Hernieuwbaar
     gas is nu nog maar beperkt beschikbaar


Warmtenet

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water en afgekoeld water stroomt. Dit water wordt gebruikt voor de verwarming van gebouwen en het verwarmen van kraanwater. In de Drechtsteden is al een flink aantal huizen aangesloten op een warmtenet.


Warmtenet

Zo werkt een warmtenet


Waar komt de warmte vandaan?
De warmtenetten in de Drechtsteden krijgen hun warmte uit verschillende bronnen. Zo gebruiken we voor het warmtenet Dordrecht warmte die vrijkomt bij de verbranding van restafval. En we ontwikkelen nieuwe duurzame bronnen zoals warmte uit de aarde (geothermie) en aquathermie: warmte uit oppervlakte- of afvalwater.

Geothermie
Aardwarmte, ofwel geothermie, is een duurzame energiebron. Warm water, dat van nature in diepere aardlagen zit, wordt omhoog gepompt. Het warme water wordt via warmtewisselaars overgedragen aan het warmtenet. In Papendrecht en Sliedrecht wordt onderzocht of een warmtenet met geothermie mogelijk is.

Geothermie

Aquathermie
In onze rivieren, kanalen, grachten en plassen is ook warmte beschikbaar. Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) maakt gebruik van de temperatuurverschillen van het oppervlaktewater gedurende de seizoenen om deze warmte nuttig te gebruiken. Thermische Energie uit Afvalwater (TEA) is een vergelijkbare techniek. De parapluterm voor beide technieken is ‘aquathermie’. Een warmtenet met aquathermie zou een mogelijkheid kunnen zijn voor de gemeenten Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

Kleinschalige warmtesystemen
Een vorm van een kleinschalig, lage-temperatuur warmtenet is een WKO-installatie. Warmte Koude Opslag (WKO) is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of kou op te slaan in de bodem. Door middel van een grote warmtepomp wordt de warmte die opgeslagen is in de bodem geschikt gemaakt voor het verwarmen en of koelen van gebouwen, woningen en kassen. Op een WKO-installatie worden gemiddeld tussen de 20 en 500 woningen aangesloten.


Electriciteit (all-electric)

Je kunt je huis ook met elektriciteit verwarmen. Dit wordt een “all-electric” oplossing genoemd. Je gebruikt dan meestal een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit een omgevingsbron, zoals de buitenlucht, ventilatielucht of de bodem en geeft deze warmte af aan de binnenzijde van het huis. De afgegeven warmte heeft een relatief lage temperatuur. Dus moeten woningen heel goed geïsoleerd zijn (energielabel A of beter) en vaak ook beschikken over een vloerverwarmingssysteem, mechanische ventilatie of speciale radiatoren. De warmtepomp zorgt ook voor warm water. Hybride warmtepomp Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een hr-ketel op aardgas. De warmtepomp zorgt voor een deel van de verwarming. De cv-ketel springt bij als het erg koud is of als er veel warm water wordt gebruikt. Dit is dus geen volledig aardgasvrije oplossing, maar kan wel een tussenoplossing zijn om op korte termijn al veel aardgas te besparen. De hybride warmtepomp werkt het best bij een woning die minimaal basisisolatie heeft (ongeveer energielabel B/C). De warmtepomp kan dan het grootste deel van de warmte opwekken zonder dat elke keer de hr-ketel moet bijspringen.


Hernieuwbaar gas

Op plekken waar een warmtenet en warmtepomp niet mogelijk zijn, kan hernieuwbaar gas een rol gaan spelen. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor monumenten, omdat aanpassingen daaraan lastig gedaan kunnen worden. Hernieuwbare gassen zijn een duurzame vervanging voor aardgas. Verwarmen en koken kan dan in de meeste gevallen met de cv-ketel en met een gasfornuis. Voor het verspreiden van hernieuwbare gassen met een andere kwaliteit dan aardgas, kan niet altijd gebruik worden gemaakt van de bestaande gasleidingen.

Biogas en waterstof
Voorbeelden van hernieuwbaar gas zijn biogas gemaakt van mest of afvalproducten en waterstof geproduceerd met groene elektriciteit. De beschikbaarheid van die gassen is op dit moment beperkt. Daarom is het ook voor woningen die overgaan op dit gas nodig om zoveel mogelijk te isoleren. Zo wordt de beperkte hoeveelheid beschikbaar hernieuwbaar gas straks efficiënt gebruikt.

Meer weten?
Bekijk het overzicht met vragen en antwoorden.


     
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!
     
             Download hier onze privacyverklaring.