Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Ik wil iets doen    Ik wil meedenken    Waar staan we nu?    Ik wil meer weten    
             
             
             
   

Documenten  FC Dordrecht sluit aan bij de Energietransitie

       
 
 
             
             
     

FC Dordrecht werkt vanuit de nieuwe visie 'Energiek Dordt' aan een gezonde toekomst voor de club, de stad Dordrecht én de regio Drechtsteden. De betaaldvoetbalclub wil zich steviger positioneren in de samenleving en samen met supporters, bedrijven, de businessclub, maatschappelijke organisaties en de overheid nieuwe initiatieven ontwikkelen. Zowel op sportief, maatschappelijk als economisch vlak.

Innovatiemanager Leon Vlemmings begeleidt dit transitieproces de komende jaren. Vlemmings: "Met Energiek Dordt bouwen we aan een waardevol netwerk in Dordrecht en Drechtsteden. We hebben een gezamenlijke ambitie rondom twee betekenisvolle thema’s: vitaliteit en de energietransitie. Zo willen we ‘Samen nieuwe energie creëren’. Vanuit deze gedachte sluiten we ons graag aan bij de energietransitie in de Drechtsteden."

Leon Vlemmings neemt namens Energiek Dordt plaats in de Programmaraad. Leon Vlemmings kent de voetbalwereld goed. Hij was eerder o.a. coach van Go Ahead Eagles, Feyenoord en NAC, technisch manager bij Roda JC en algemeen directeur bij Helmond Sport. Vanuit zijn bedrijf De Waardevolle Club begeleidt hij nu voetbalclubs bij het ontwikkelen van een nieuwe bedrijfskoers. "In coronatijd zijn we met 15 clubs op zoek gegaan naar hoe clubs gezonder en waardevoller kunnen worden", aldus Vlemmings. "Hieruit ontstond een transitievisie voor het creëren van gezonde, waardevolle clubs. FC Dordrecht heeft vorig jaar ook gekozen om op basis van deze inzichten een nieuwe richting in te slaan."

Vlemmings zoekt de meerwaarde vooral in de sociale kracht van een voetbalclub. "Een voetbalclub is een sterk sociaal netwerk dat een belangrijke betekenis kan hebben voor de samenleving. Die verbindende kracht moeten we meer gebruiken. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan maatschappelijke doelen. We kunnen met het betaald voetbal als groot en populair sociaal netwerk helpen om (nieuwe) bewegingen in gang te zetten of te versnellen.”

"Met FC Dordrecht hebben we gekozen voor het thema energie in al haar facetten", vervolgt Vlemmings. "We willen met Energiek Dordt samen nieuwe energie creëren voor Dordrecht en Drechtsteden. Dat kan op sportief gebied, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Daarom hebben we ons onder meer aangesloten bij de regionale energietransitie."

Heeft de club zelf al concrete plannen op het gebied van verduurzamen? "FC Dordrecht was de eerste club in de eerste divisie met duurzame sportverlichting in het stadion. In het seizoen 2025-2026 willen wij een voorbeeld zijn in Nederland van een duurzame betaaldvoetbalclub. Daardoor is bijvoorbeeld Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, ook met ons gaan meedenken. Dat zorgt voor allerlei nieuwe contacten", antwoordt Vlemmings tot slot.

Bekijk hier het interview met Jan Rotmans.

     
             
      Nieuwsbrief />
Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!
     
             Download hier onze privacyverklaring.