Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Ik wil iets doen    Ik wil meedenken    Waar staan we nu?    Ik wil meer weten    
             
             
             
   

Praktische tips en informatie  Ik heb een koopwoning

       
 
 
      Snel naar: Ik heb een koopwoning   |  Ik heb een huurwoning   |  Ik heb een bedrijf   |  Duurzaam vervoer   |  Veelgestelde vragen      
             
             
     

Wat is dat: mijn woning verduurzamen?

Uw woning verduurzamen betekent dat u het energieverbruik van uw woning verlaagt. Dat kunt u doen door uw woning meer of beter te isoleren, maar ook door kleine veranderingen door te voeren in uw dagelijkse gewoontes. Bijvoorbeeld door elke dag iets korter te douchen of te zorgen dat uw apparaten niet lange tijd voor niets op stand-by staan.


Waarom moet ik mijn woning verduurzamen?

Verduurzaming zal er voor zorgen voor een lagerr elektriciteit- en gasgebruik enstraks – als uw woning niet meer is aangesloten op aardgas – dat u comfortabel kunt blijven wonen. Veel nieuwe warmtebronnen, zoals de elektrische warmtepomp, leveren warmte van een lagere temperatuur dan aardgas. Isolatie is nodig om ervoor te zorgen dat het toch lekker warm blijft in uw woning. Verduurzamen is natuurlijk ook verstandig omdat u daarmee de energierekening van uw woning flink kunt verlagen.


Energie besparen

U kunt alvast aan de slag gaan met energiebesparing door kleine veranderingen aan te brengen in uw woning. U kunt bijvoorbeeld tochtstrippen plaatsen waar het tocht of radiatorfolie aan brengen achter uw verwarming. Hieronder nog een aantal tips voor u als woningeigenaar.

Isoleren
Isoleren is altijd een goede keuze. Kijk of u uw vloer, muren, ramen of dak kunt isoleren. Door goed te isoleren gaat het warmtegebruik omlaag en bespaart u energie én kosten. Bovendien bereidt u uw woning hiermee alvast voor op een toekomstige warmtevoorziening die vaak een beter geïsoleerde woning vergt.

Koken op inductie
Kies bij een nieuwe keuken alvast voor een inductie-fornuis zodat u kunt koken zonder aardgas te gebruiken.

Zonnepanelen
U kunt zonnepanelen laten installeren om (een deel van) uw elektriciteit zelf duurzaam op te wekken.

CV-ketel
Is uw Cv-ketel aan vervanging toe? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn en laat u goed informeren.


 Zelf energie opwekken

Om ervoor te zorgen dat we bij 2050 energieneutraal zijn, gaan we als regio een groot deel van onze energie zelf opwekken. Het plaatsen van zonnepanelen ligt dan het meest voor de hand. Ook in de Drechtstedengemeentes worden tal van initiatieven genomen.

Voor woningeigenaren zijn zonnepanelen behalve milieuvriendelijk ook winstgevend en een waardevolle investering. Kijk op www.milieucentraal.nl voor tips en achtergrondinformatie. Ook hebben de Drechtsteden het Regionaal Energieloket. Op de website vindt u informatie. Het Regionaal Energieloket organiseert ook regelmatig groepsaankopen binnen gemeentes, ook in de Drechtsteden.

Er zijn ook mogelijkheden om samen zonnestroom op te wekken op een groot dak in de buurt. Dit is handig als u bijvoorbeeld geen (geschikt) dak heeft voor zonnepanelen of als u beperkte ruimte heeft voor zonnepanelen op uw dak. Het regionale inwonersinitiatief Stichting Drechtse Stromen ontwikkelt hiervoor projecten onder de naam ‘Zon op andermans dak’. Er zijn inmiddels al zeven collectieve zonnestroomsystemen in de Drechtsteden gerealiseerd met in totaal 2.300 zonnepanelen en er zijn nieuwe projecten in ontwikkeling.

BTW terugvragen
Als u als particulier zonnepanelen aanschaft, kunt u de BTW op uw aankoop terugvragen bij de Belastingdienst. Lees hier het stappenplan.


Tips en handige informatie


Download Bezoek het Regionaal Energieloket voor een advies op maat voor uw eigen woning.
Download Klik hier voor een overzicht van isolatiemaatregelen
Download Klik hier voor snelle bespaartips
Download Raadpleeg de veelgestelde vragen over aardgasvrij wonen
Download Bezoek de website van HIER Verwarmt
Download Bezoek de website van Milieucentraal
Download Kom in contact met woningeigenaren die al begonnen: Drechtse Stromen.
Download Meer weten over de aanpak en planning? Download de Transitievisie Warmte 1.0


 

     
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!
     
             Download hier onze privacyverklaring.