Meer info Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Wat is het?    Ik wil iets doen    Ik wil meer weten    Hoe ver zijn we al?    
             
    NIEUWS      |      AGENDA      |      DOWNLOADS      |      AARDGASVRIJ      |      ENERGIE BESPAREN      |      ZELF OPWEKKEN      |      DUURZAAM VERVOER    
             
             
   

Praktische tips en informatie  Ik heb een huurwoning

       
 
 
             
             
     

Informatie voor huurders

Binnen de regio Drechtsteden zijn zeven corporaties actief: Fien Wonen, Rhiant, Tablis, Trivire, Woonbron, Woonkracht 10 en woningbouwvereniging Heerjansdam. Deze woningcorporaties hebben besloten om nauw samen te werken bij het verduurzamen van hun woningbezit. Waarom? Omdat zij het belangrijk vinden dat huurders in een energiezuinige woning wonen. Dit zorgt voor meer comfort en minder energiekosten. Dat de corporaties met deze verduurzamingsslag ook een waardevolle bijdrage leveren aan het milieu is uiteraard net zo belangrijk.

Onderdeel van de verduurzaming is het onderzoeken van alternatieven voor aardgas voor het verwarmen van het huis en koken. De woningcorporaties in Drechtsteden zoeken samen naar duurzame warmtebronnen die haalbaar en betaalbaar zijn voor alle huurders. Op dit moment lijkt aansluiting op een warmtenet voor veel huurwoningen de beste en goedkoopste vervanging van aardgas. In Dordrecht zijn al diverse huurwoningen aangesloten op het warmtenet van HVC. Eind maart 2019 hebben de corporaties en HVC een intentieovereenkomst gesloten. Deze afspraak moet er uiteindelijk toe leiden dat met benutting van een regionaal warmtenet zoveel mogelijk corporatiewoningen gasloos worden.

Bent u huurder bij een woningcorporatie in Drechtsteden en benieuwd naar de plannen? Momenteel werken de corporaties in Drechtsteden hun duurzaamheidsplannen met energiemaatregelen uit. Over concrete plannen voor uw woning wordt u tijdig door uw corporatie geïnformeerd.

 

Artikelen van woningbouwcorporaties


Download Tablis Wonen "Sliedrecht Oost aardgasvrij" - (pagina 5)
Download Trivire Onderzoek naar collectief warmtenet in Hendrik-Ido-Ambacht van start!
Download Tablis Wonen "Op weg naar een aardgasvrije toekomst" - (pagina 4)
Download Woonbron "Steeds meer zonnepanelen" - (pagina 11)
Download Tablis Wonen "We gaan nu al aan de slag" - (pagina 4)
Download Woonbron "Gasloos wonen: hoe doen we dat?" - (pagina 10/11)


Lijn
 

Bespaartips

Welke duurzame warmtebron u ook krijgt in de toekomst, het loont altijd de moeite om zuinig om te gaan met energie. Het is goed voor het milieu en voor uw portemonnee en u kunt er meteen mee beginnen. Daarom geven we u hieronder graag antwoord op enkele veelgestelde vragen over energiebesparing.

   
1.

Kunnen apparaten ook stroom verbruiken als ze uit staan?

 


Ja. Elektrische apparaten verbruiken soms ook energie als u ze niet gebruikt of als ze uit lijken te staan. Bij stand-by verbruik krijgt u iets terug. Er brandt bijvoorbeeld een lampje waardoor u ziet dat het apparaat nog in een slaapstand staat en waardoor u het apparaat sneller op kunt starten. Vaak is stand-by onnodig. Maar ook als u een apparaat uitzet, gebruikt het vaak nog een klein beetje stroom. Dit heet sluipverbruik of lekstroom. Wilt u zeker weten dat een apparaat of oplader geen stroom verbruikt? Trek dan de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerblok met schakelaar.

   
2. Mogen spaarlampen en TL-lampen ook voor korte tijd uitgezet worden?
 


Ja, dat mag. Het is een fabel dat deze lampen sneller slijten als u ze vaak aan en uit zet. Doe het licht dus altijd uit als u een ruimte verlaat, ook al is het maar voor even.

   
3. Bespaart u energie door het licht te dimmen?
 


Ja. Een lamp verbruikt minder energie als deze gedimd is. Maar het energieverbruik loopt niet evenredig terug met de afname van de hoeveelheid licht. 50% dimmen betekent niet 50% energie winnen. Dus heeft u lampen in huis die u altijd dimt? Vervang deze felle lampen dan door lampen met een lager wattage.

   
4. Is een spaarlamp echt goedkoper dan een gloeilamp? De aanschafprijs is toch veel hoger?
 


Nee. Een spaarlamp lijkt duurder dan een gloeilamp, maar is dat niet. Een spaarlamp kost gemiddeld zeven euro en een gloeilamp gemiddeld negentig eurocent. Een spaarlamp kopen is dus duurder, maar die extra kosten verdient u vaak al in één jaar terug. Dat komt omdat een spaarlamp veel minder energie verbruikt (ongeveer 5x minder) en veel langer mee gaat. Nadat u de aankoop heeft terugverdiend, profiteert u nog jaren van het lagere energieverbruik.

   
5. Is het slecht om een TV of computer voor korte tijd uit te zetten?
 


Nee, dit is niet slecht voor het apparaat. Om energie te besparen is het goed om de TV en de computer altijd helemaal uit te zetten als u deze niet gebruikt. Het liefst door de stekker er uit te trekken of een stekkerblok met schakelaar te gebruiken. Zo weet u zeker dat er geen standby- en sluipverbruik is. Wel is het zo dat een computer iets trager opstart wanneer de stroom er helemaal af is geweest. Mogelijk slijt een computer sneller wanneer deze vaak helemaal aan en uit wordt gezet. Maar een computer wordt meestal al veel eerder vervangen omdat deze verouderd en daardoor traag geworden is.

   
6. Moet de verwarming ’s nachts wel of niet lager?
 


Wel lager. U bespaart energie door de verwarming ’s nachts lager te zetten. In de meeste huizen is 15 graden een goede temperatuur. Voor zeer goed geïsoleerde huizen en huizen met vloer- of wandverwarming gelden andere adviezen. Zet de verwarming alvast een uur voordat u gaat slapen lager. De kamer blijft vaak nog lang genoeg warm. Het is fabeltje dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden omdat het opwarmen ’s ochtends dan meer energie kost. Zet de verwarming ook lager als u voor kortere tijd van huis gaat.

   
7. Is groene stroom duurder dan gewone stroom?
 


Nee. Groene stroom is beter voor het milieu dan gewone oftewel grijze stroom. Tegenwoordig is groene stroom bijna altijd even duur als gewone stroom. En u merkt niets als u bent overgestapt. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met uw energieleverancier of kijk op welke energieleveranciers er zijn.     
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!