Meer info Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Wat is het?    Ik wil iets doen    Ik wil meer weten    Hoe ver zijn we al?    
             
    NIEUWS      |      AGENDA      |      DOWNLOADS      |      AARDGASVRIJ      |      ENERGIE BESPAREN      |      ZELF OPWEKKEN      |      DUURZAAM VERVOER    
             
             
   

Praktische tips en informatie  Ik heb een bedrijf

       
 
Duurzaamheidsmarkt Dordrecht
             
             
     

Als ondernemer bent u bezig met energie. U wilt besparen, of ziet misschien wel kansen om energie op te wekken. Waar te beginnen? Hoe maakt u de juiste keuzes? Verduurzaming begint met voorbereiding: hoe sta ik er nu voor, wat moet en wat kan? Belangrijkste is dat u eerst in kaart brengt hoeveel energie u nu gebruikt. En waar u energie verliest. Zo kunt u zien welke kansen er zijn. Uit energiescans blijkt dat veel bedrijven tot wel 30% energie besparen. Soms is door samen te werken met buurbedrijven nog meer mogelijk.

 

Waar kunt u terecht?

In de Drechtsteden zijn regelmatig energiebijeenkomsten om met u de mogelijkheden te bespreken en u handvatten te geven. Hou daarvoor de berichten van uw gemeente, ondernemersvereniging en omgevingsdienst in de gaten.

 

Van welke subsidies en fiscale voordelen kunt u profiteren?

Als u investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie, is het vaak mogelijk om fiscaal voordeel of subsidie te krijgen. De overheid biedt allerlei mogelijkheden. Via rvo.nl gaat u na of de maatregelen die u gaat uitvoeren, u ook fiscaal voordeel opleveren. Enkele voorbeelden:

Energie-investeringsaftrek (EIA)
   fiscaal voordeel bij investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie.
Investeringssubsidie duurzame energie ISDE
   een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen,
   biomassaketels en pelletkachels.
Stimulering Duurzame Energieproductie
   voor het produceren van energie uit biomassa, geothermie, water, wind en zon.

Regelmatig zijn er nieuwe subsidies, of is er juist een subsidiepot weer leeg. Ook kunnen de mogelijkheden per provincie of gemeente wisselen. Ga daarom zowel bij uw gemeente, de provincie als bij de Rijksoverheid na wat mogelijk is. OZHZ deelt ook regelmatig welke subsidies er zijn.

 

Wat vraagt de wet van u?

Als bedrijf bent u ook verplicht om energie te besparen. De regels hiervoor zijn vastgelegd in de wet. Met de Regelhulp van de Rijksoverheid checkt u eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming zijn. Beantwoord alle vragen en binnen 5 minuten weet u op hoofdlijnen wat uw energiebesparingsverplichtingen zijn en hoe u daar aan kunt voldoen.

Ook controleert de overheid of u aan de wetgeving voldoet. In onze regio doet de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid dit. Op hun site geven zij meer informatie over de wetgeving, bijvoorbeeld over de Wet Milieubeheer en de Informatieplicht Energie.


Heeft u een vergunning nodig?

Voor sommige energiemaatregelen heeft u een vergunning nodig. Bijvoorbeeld een omgevingsvergunning omdat u een aanpassing doet aan uw pand voor zonnepanelen, of als u geothermie of aardwarmte wilt gebruiken. Check daarom vooraf of u een vergunning nodig heeft.


Bereid u voor op nieuwe ontwikkelingen

De wetgeving op het gebied van energie verandert. Eerder kreeg u al te maken met de Informatieplicht Energie. Vanaf 2023 kunt u te maken hebben met de Energielabel C verplichting voor bedrijven. Heeft u een kantoorgebouw met energielabel D of lager? Dan mag u vanaf 1 januari 2023 uw kantoor niet meer gebruiken.


Heeft u vragen?

Bijvoorbeeld over een nieuwe wetgeving, of over een innovatie die u wilt realiseren? Of wilt u een bijeenkomst organiseren over energie? Neem contact op met de energiespecialisten van de omgevingsdienst (OZHZ). Zij helpen u graag!
     
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!