Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Ik wil iets doen    Ik wil meedenken    Waar staan we nu?    Ik wil meer weten    
             
             
             
   

Praktische tips en informatie  Ik heb een bedrijf

       
 
 
      Snel naar: Ik heb een koopwoning   |  Ik heb een huurwoning   |  Ik heb een bedrijf   |  Duurzaam vervoer   |  Veelgestelde vragen      
             
             
     

Als ondernemer is het gunstig energie te besparen en ziet u misschien wel kansen om energie op te wekken. Waar te beginnen? Verduurzaming begint met voorbereiding: hoe sta ik er nu voor, wat moet en wat kan? Het belangrijkste is dat u eerst in kaart brengt hoeveel energie u nu gebruikt en n hoe en waar u energie verliest. Zo kunt u zien welke kansen er zijn. Uit energiescans blijkt dat veel bedrijven tot wel 30% energie kunnen besparen. Daarbij is soms nog meer mogelijk door samenwerking met buurbedrijven.

 

Wat vraagt de wet van u?

Het zakelijk Energieloket ondersteunt ondernemers bij het maken van de juiste afwegingen rondom energiebesparing. Op zakelijk.regionaalenergieloket.nl vindt u interessante energiebesparende maatregelen voor uw sector en informatie over subsidies, financieringsmogelijkheden en wet- en regelgeving. Per thema vindt u een overzicht van de partijen waar u terecht kunt voor maatwerkadvies en ondersteuning bij de uitvoering.

Als bedrijf bent u ook verplicht om energie te besparen. Met de Regelhulp van de Rijksoverheid checkt u eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming zijn. Beantwoord alle vragen en binnen vijf minuten weet u op hoofdlijnen wat uw energiebesparingsverplichtingen zijn en hoe u daar aan kunt voldoen.

Ook controleert de overheid of u aan de wetgeving voldoet. In onze regio doet de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid dit. Op hun site geven zij meer informatie over de wetgeving, bijvoorbeeld over de Wet Milieubeheer en de Informatieplicht Energie.

 

Heeft u een vergunning nodig?

Voor sommige energiemaatregelen heeft u een vergunning nodig. Een voorbeeld is een omgevingsvergunning omdat u een aanpassing doet aan uw pand voor zonnepanelen of als u geothermie of aardwarmte wilt gebruiken. Check daarom altijd vooraf of u een vergunning nodig heeft.

 

Bereid u voor op nieuwe ontwikkelingen

De wetgeving op het gebied van energie verandert. Eerder kreeg u al te maken met de Informatieplicht Energie. Vanaf 2023 kunt u te maken hebben met de Energielabel C verplichting voor bedrijven. Heeft u een kantoorgebouw met energielabel D of lager? Dan mag u vanaf 1 januari 2023 uw kantoor niet meer gebruiken.

 

Van welke subsidies en fiscale voordelen kunt u profiteren?

Als u investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie, is het vaak mogelijk om fiscaal voordeel of subsidie te krijgen. De overheid biedt allerlei mogelijkheden. Via rvo.nl gaat u na of de maatregelen die u gaat uitvoeren, u ook fiscaal voordeel opleveren. Enkele voorbeelden:

Energie-investeringsaftrek (EIA)
   fiscaal voordeel bij investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie.
Investeringssubsidie duurzame energie ISDE
   een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen,
   biomassaketels en pelletkachels.
Lokale initiatieven energietransitie
   subsidie voor lokale initiatieven in Zuid-Holland.

Regelmatig zijn er nieuwe subsidies of raakt een subsidiepot op. Ook kunnen de mogelijkheden per provincie of gemeente wisselen. Ga daarom zowel bij uw gemeente, de provincie als bij de Rijksoverheid na wat mogelijk is. Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid deelt ook regelmatig welke subsidies er zijn.

Handige documenten


Download het overzicht van
energiemaatregelen voor bedrijven

Download het overzicht met
subsidies en financiële voordelen  

energiemaatregelen voor bedrijven subsidies en financiële voordelen
   


Heeft u vragen?

Bijvoorbeeld over een nieuwe wetgeving, of over een innovatie die u wilt realiseren? Of wilt u een bijeenkomst organiseren over energie? Neem contact op met de energiespecialisten van de omgevingsdienst (OZHZ). Zij helpen u graag!
     
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!
     
             Download hier onze privacyverklaring.