Meer info Meer info    
             
  De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!   Ik wil iets doen    Ik wil meedenken    Waar zijn we nu?    Ik wil meer weten    
             
             
             
   

Praktische tips en informatie  Zeven veelgestelde vragen

       
 
 
      Snel naar: Ik heb een koopwoning   |  Ik heb een huurwoning   |  Ik heb een bedrijf   |  Duurzaam vervoer   |  Veelgestelde vragen      
             
             
     

Welke duurzame warmtebron u ook krijgt in de toekomst, het loont altijd de moeite om zuinig om te gaan met energie. Het is goed voor het milieu en voor uw portemonnee en u kunt er meteen mee beginnen. Daarom geven we u hieronder graag antwoord op enkele veel gestelde vragen over energiebesparing.

   
1.

Kunnen apparaten ook stroom verbruiken als ze uit staan?

 


Ja. Elektrische apparaten verbruiken soms ook energie als u ze niet gebruikt of als ze uit lijken te staan. Bij stand-by verbruik krijgt u iets terug. Er brandt bijvoorbeeld een lampje waardoor u ziet dat het apparaat nog in een slaapstand staat en waardoor u het apparaat sneller op kunt starten. Vaak is stand-by onnodig. Maar ook als u een apparaat uitzet, gebruikt het vaak nog een beetje stroom. Dit heet sluipverbruik of lekstroom en kan zeker oplopen. Wilt u zeker weten dat een apparaat of oplader geen stroom verbruikt? Trek dan de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerblok met schakelaar.

   
2. Mogen spaarlampen en TL-lampen ook voor korte tijd uitgezet worden?
 


Ja, dat mag. Het is een fabel dat deze lampen sneller slijten als u ze vaak aan en uit zet. Doe het licht dus altijd uit als u een ruimte verlaat, ook al is het maar voor even.

   
3. Bespaart u energie door het licht te dimmen?
 


Ja. Een lamp verbruikt minder energie als deze gedimd is maar het energieverbruik loopt niet evenredig terug met de afname van de hoeveelheid licht. 50% Dimmen betekent niet 50% energie winnen. Heeft u lampen in woning die u altijd dimt? Vervang deze felle lampen dan door lampen met een lager wattage.

   
4. Is een spaarlamp echt goedkoper dan een gloeilamp? De aanschafprijs is toch veel hoger?
 


Ja. Een spaarlamp lijkt duurder dan een gloeilamp, maar is dat niet. Een spaarlamp kost gemiddeld zeven euro en een gloeilamp gemiddeld negentig eurocent. Een spaarlamp kopen is dus duurder, maar die extra kosten verdient u vaak al in één jaar terug. Dat komt omdat een spaarlamp veel minder energie verbruikt (ongeveer 5x minder) en veel langer mee gaat. Nadat u de aankoop heeft terugverdiend, profiteert u nog jaren van het lagere energieverbruik.

   
5. Is het slecht voor een TV of computer om voor een korte tijd uitgezet te worden?
 


Nee, dit is niet slecht voor het apparaat. Om energie te besparen is het goed om de TV en de computer altijd helemaal uit te zetten als u deze niet gebruikt. Het liefst door de stekker er uit te trekken of een stekkerblok met schakelaar te gebruiken. Zo weet u zeker dat er geen sluipverbruik is. Wel is het zo dat een computer iets trager opstart wanneer de stroom er helemaal af is geweest. Mogelijk slijt een computer sneller wanneer deze erg vaak helemaal aan en uit wordt gezet. Maar een computer wordt meestal al veel eerder vervangen omdat deze verouderd en daardoor traag geworden is.

   
6. Moet de verwarming ’s nachts wel of niet lager?
 


Wel lager. U bespaart energie door de verwarming ’s nachts lager te zetten. In de meeste huizen is 15 graden een goede temperatuur. Zet de verwarming alvast een uur voordat u gaat slapen lager. De kamer blijft vaak nog lang genoeg warm. Het is een fabeltje dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden omdat het opwarmen ’s ochtends dan meer energie kost. Zet de verwarming ook lager als u voor kortere tijd van woning gaat. Voor zeer goed geïsoleerde huizen en huizen met vloer- of wandverwarming gelden andere adviezen.

   
7. Is groene stroom duurder dan gewone stroom?
 


Nee, tegenwoordig is groene stroom bijna altijd even duur als gewone stroom. Groene stroom is beter voor het milieu dan gewone oftewel grijze stroom. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met uw energieleverancier of kijk welke energieleveranciers er voor u beschikbaar zijn.

      
             
      Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de inhoud en achtergronden van de energietransitie in de Drechtsteden? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief!
     
             Download hier onze privacyverklaring.