Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 

Acht uitspraken over het warmtenet

waar of niet waar?!

Nederland moet in 2050 van het aardgas af zijn. Hoe verwarm je dan jouw huis? En koken zonder gas? Het warmtenet is een oplossing en breidt steeds verder uit in de regio Drechtsteden. Energie- en afvalbedrijf HVC legt dit warmtenet aan. Wat weet jij over dit systeem? Test je kennis!

Nederland moet in 2050 van het aardgas af zijn. Hoe verwarm je dan jouw huis? En koken zonder gas? Het warmtenet is een oplossing en breidt steeds verder uit in de regio Drechtsteden. Energie- en afvalbedrijf HVC legt dit warmtenet aan. Wat weet jij over dit systeem? Test je kennis!

1. Een warmtenet werkt hetzelfde als een individuele warmtepomp

Dat is niet waar. Een warmtepomp is bedoeld voor één woning. Je kiest zelf of je een warmtepomp neemt of niet. Dat hangt niet af van de keuzes van jouw buurtbewoners. Een warmtenet is een collectief systeem, voor een wijk of buurt. Warmte komt van een centrale plaats en gaat door leidingen naar de huizen. Of het warmtenet in jouw buurt komt, hangt ook af van de buurtbewoners. Als er een warmtenet is, mag je kiezen of jouw huis erop aangesloten wordt. Je bent dit niet verplicht.

2. Met een aansluiting op het warmtenet krijg je het even warm als met een cv-ketel

Ja, dat klopt. Met warmte van het warmtenet wordt jouw huis net zo warm als met een cv-ketel. Als de temperatuur van het warmtenet lager is, dan kan het iets langer duren voordat het even warm is.

3. Als er in de toekomst minder afval verbrand wordt in Dordrecht, dan kan er geen warmte meer geleverd worden

Nee, dat klopt niet. Als er minder afval verbrand wordt, kan het warmtenet nog steeds warmte geven. HVC haalt energie uit slibverbranding en werkt aan nieuwe duurzame bronnen. In de Drechtsteden is er genoeg duurzame warmte. HVC kan warmte halen uit rivieren de Noord, de Merwede en de Maas (aquathermie) en

uit aardlagen bij Sliedrecht (geothermie). Door deze mogelijkheden is er altijd genoeg warmte en vermindert de CO2-uitstoot. Sommige duurzame bronnen werken al, zoals de verbranding van slib, de elektrische boiler en de afvalcentrale. Hierdoor is het warmtenet van Dordrecht het eerste grote warmtenet zonder aardgas in Nederland.

4. Hoe verder ik af zit van het warmtenet, hoe minder warm mijn huis wordt

Nee, niet waar. Een warmtenet heeft speciale buizen die warmte naar huizen levert en buizen die het afgekoelde water naar de bron terugvoert. Hierdoor krijgen alle huizen genoeg warmte. Het water dat door de buizen stroomt, is tussen de 70 en 120 graden. Aan het begin van de leiding is het water één of twee graden warmer dan aan het einde. Overal is het warm genoeg om huizen te verwarmen.

5. Ik heb geen keuze voor mijn energieleverancier als ik warmte afneem

Ja, dat klopt. HVC is de warmteleverancier die warmte maakt en die warmte vervolgens via leidingen in de straten naar de wijken brengt en in huizen aflevert. HVC doet dus twee dingen: zorgen voor de leidingen (netbeheerder) en het afleveren van de warmte (leverancier). Net als bij water eigenlijk. Als je warmte van HVC gebruikt, kan je net als bij het drinkwaterbedrijf, niet kiezen voor een ander bedrijf dat het levert.

6. In veel wijken in de regio Drechtsteden kan straks een warmtenet komen

Klopt! In 2021 heeft elke gemeente een speciaal plan gemaakt: een WarmteTransitieVisie. Dit helpt om te bepalen hoe huizen in de toekomst verwarmd worden. Dat kan op verschillende manieren, zoals met (elektrische) warmtepompen, via duurzaam gas of via het warmtenet. In de Drechtsteden zijn veel duurzame bronnen, goede manieren om aan energie te komen. Veel huizenbezitters willen over op warmte via duurzame bronnen. Het warmtenet is voor veel buurten in de regio Drechtsteden een milieuvriendelijke oplossing.

7. Het warmtenet is helemaal niet duurzaam want het blijft gebruikmaken van gas als bron

Wijken die op het warmtenet aangesloten worden, gebruiken soms eerst een tijdelijke gasgestookte warmtecentrale. Als er genoeg mensen op het warmtenet zijn aangesloten, gaat dit over naar een duurzame bron voor warmte. Zodra die stap is gezet is meer dan 90% van de warmte die HVC aan klanten in de Drechtsteden levert, duurzaam.

8. Als ik op het warmtenet ben aangesloten, dan komt mijn drinkwater ook uit het warmtenet

Nee, dat is niet zo. De warmte die HVC maakt, stroomt door verwarmingsbuizen.

Dit stroomt niet door drinkwaterleidingen. Voor het drinkwater is er in huis een aparte leiding aangelegd.

Energiekrant Drechtsteden downloaden

De energiekrant op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!
Download de Energiekrant Drechtsteden (.pdf)

Energiekrant downloaden

De gehele Energiekrant Drechtsteden downloaden en op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!


Download de Energiekrant Drechtsteden.pdf


Deel deze pagina

 

Lees ook de andere artikelen uit de energiekrant