De energietransitie biedt de regio een kans om de welvaart en het welzijn binnen de regio te vergroten, door mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie (om) te scholen én naar banen te begeleiden die vanuit de energietransitie ontstaan. Dat is slim samen vooruit!
Energietransitie & Arbeidsmarkt
In het voorjaar van 2022 is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid banen en de aard van de werkzaamheden die voortkomen uit de energietransitie, zodat werkzoekenden gericht kunnen worden opgeleid. In het onderzoeksrapport Energietransitie & Arbeidsmarkt (door Ingrid van Zimmeren Msc, kwartiermaker Energietransitie & Arbeidsmarkt) zijn conclusies en aanbevelingen beschreven voor een methodiek om verduurzaming te verbinden aan een verbetering van welvaart en welzijn in de regio.
Download onderzoeksrapport
Nieuws over werken in de energietransitie
BEWONERS SLIEDRECHT WARM GEMAAKT VOOR WERK AAN HUIZEN IN HUN BUURT
Danny (54) ziet om zich heen het werk in volle gang om huurwoningen in het Sliedrechtse centrum te isoleren en klaar te maken om op het warmtenet aan te sluiten. Als het aan hem ligt, staat hij straks tussen de werklui. "Als ik iets kan bijdragen, kan ik daar later trots op zijn." In het Algemeen Dagblad een artikel over het werk van de Beroepentuin en de verschillende ervaringen.
Lees het artikel uit het AD (19-01-2023)
MENSEN ZONDER DIPLOMA KLAARGESTOOMD OM DUIZENDEN WONINGEN VAN GAS TE HALEN: ‘UNIEK VOOR NEDERLAND’
Ongediplomeerde arbeidskrachten opleiden en inzetten om vijfduizend woningen in de Drechtsteden van het gas te halen. Zo wil samenwerkingsverband Smart Delta Drechtsteden de komende drie jaar twee vliegen in één klap vangen: meer mensen zonder baan aan het werk helpen én de energietransitie een boost geven. ,,Dit is uniek voor Nederland.’’
Na de zomer begint in Sliedrecht een proef in een wijk rondom het Burgemeester Winklerplein. Het gaat om vijfhonderd woningen waar de voorbereidingen voor aardgasvrij wonen aanvangen. Bewoners in de wijk die op dit moment niet aan het werk zijn, worden uitgenodigd om een korte opleiding te volgen en daarna aan de slag te gaan in de eigen buurt.
Lees het artikel uit het AD (16-06-2022)
KORTE LEERWERKTRAJECTEN IN DE ENERGIETRANSITIE IN DE MAAKHAL
Op dinsdag 23 november 2021 opende regionaal portefeuillehouder Peter Heijkoop ‘Werk in Zicht’ in één van de maakhallen tegenover de Duurzaamheidsfabriek. Dit deed hij door, samen met een leerling en onder het toeziend oog van een leermeester, een zonnepaneel te installeren. Werk in Zicht biedt korte leerwerktrajecten naar een kansrijk beroep. In de Maakhal gaat het daarbij om actuele uitstroomrichtingen in de energietransitie. Smart Delta Drechtsteden gaat voor meer banen én voor nieuwe energie. Het project Werk in Zicht brengt beide ambities samen.
Lees het nieuwsbericht (23-11-2021)
Aan het werk in de energietransitie?
Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar betaald werk dicht bij huis? Of denk je na over een andere baan? En spreekt het jou aan om een steentje bij te dragen aan de energietransitie in de regio Drechtsteden? Neem dan eens contact op met Dianne Dijkstra. Als projectleider Arbeidsmarkt en Energietransitie werkt Dianne aan een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Haar rol: inwoners interesseren voor en toeleiden naar een beroep in de energietransitie.
“Er is veel werk, zeker als het gaat om het verduurzamen van woningen en de aanleg van het warmtenet”, vertelt Dianne. “Tegelijk is er een enorm tekort aan vakmensen. Mensen die bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen monteren of isolatiemaatregelen uitvoeren. Wij willen vraag en aanbod aan elkaar koppelen. Hiervoor werken we onder andere samen met het Leerwerkloket in Dordrecht en De Beroepentuin. Bij het Leerwerkloket kijken we wat je wilt en kunt. En via De Beroepentuin kun je een praktijkgerichte opleiding van 10 weken volgen. Zo kun je snel aan de slag in een betaalde baan.”
Interesse of meer weten? Mail Dianne: de.dijkstra@dordrecht.nl.