Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 

De Duurzaamheidsfabriek brengt bedrijven, onderwijs en techniek samen

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Dat is het motto van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Deze plek brengt bedrijven, onderwijs en techniek samen. Het draait om innoveren en een leven lang ontwikkelen. “Dit zorgt voor nieuwe ontwikkelingen die de energietransitie, de overstap naar duurzame bronnen, helpt te versnellen”, zegt Daan Wortel, managing director van de Duurzaamheidsfabriek.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Dat is het motto van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Deze plek brengt bedrijven, onderwijs en techniek samen. Het draait om innoveren en een leven lang ontwikkelen.

Bij de Duurzaamheidsfabriek komen techniek, onderwijs en bedrijven samen op een inspirerende plek: het Smart Campus Leerpark in Dordrecht. Grote en kleine bedrijven kunnen daar werken aan innovaties; projecten die vernieuwend zijn. “Bedrijven kunnen de machines in de fabriek gebruiken en samenwerken met specialisten, zoals docenten die beschikbaar zijn. Daarnaast kunnen ze hier nieuw talent vinden”, zegt Daan. Die nieuwe talenten zijn bijvoorbeeld studenten van het Da Vinci College en Dordrecht Academy. Zij volgen daar lessen en houden zich in het onderwijs en projecten bezig met innovatieve uitdagingen van ondernemers. Deze jongeren maken op hun beurt kennis met het bedrijfsleven, nieuwe techniek en ontwikkelingen. “De studenten krijgen zo een inkijkje in het werkleven. Dat helpt hen bij het kiezen van een baan die bij hen past.”

Ontwikkelingen toepassen

In de regio Drechtsteden werken bedrijven, gemeenten en inwoners aan manieren om minder energie te gebruiken. De Duurzaamheidsfabriek richt zich ook op de energietransitie. “Dat is goed voor het milieu. We hebben maar één wereld. Die moeten we niet uitputten. We moeten innovatief zijn en minder energie gebruiken. Om naar schonere energiebronnen te gaan, hebben we veel kennis en vaardigheden nodig. Deze kennis kunnen wij deels ophalen uit onze kringen en bedrijven in de regio. Ik denk dat alle technische ontwikkelingen voor duurzame oplossingen er in de basis al zijn. We moeten ze alleen nog laten samenkomen en toepassen. Wat werkt er? Is waterstof de oplossing? Hoe slaan we energie op? De zon is bijvoorbeeld een eindeloze bron van energie. Kunnen we die nog beter benutten? Met dit soort vraagstukken houden wij ons bezig.”

Scale: mensen opleiden voor de energietransitie

De ontwikkelingen in de energietransitie gaan snel. Er zijn daarom genoeg geschoolde mensen nodig. “Dat is een uitdaging. In de regio Drechtsteden zijn er veel bedrijven die zich met de bouw bezighouden. Ze gaan aan de slag met energiebesparende oplossingen, maar moeten ook leren hoe ze dit moeten toepassen. Ook hier komt werken, leren en innoveren terug. Bedrijven begrijpen wat er technisch nodig is en scholen kunnen mensen helpen bij deze veranderingen.” Daan heeft samen met collega’s zeven jaar lang gewerkt om de basis te leggen voor publiek-private samenwerkingen. Dat komt nu samen in het programma Smart Campus Leerpark (SCALE). Het doel is om vakmensen in de regio Drechtsteden op te leiden voor de energietransitie. Afgelopen zomer was er positief nieuws: het Nationaal Groeifonds geeft 9 miljoen euro uit voor het project. Het hele programma kost in totaal 21,5 miljoen euro. “Met dit plan kunnen we in vier jaar tijd 1.000 werknemers en studenten, 100 docenten en 500 mkb’ers extra opleiden. Dit zal ons helpen om de energietransitie te versnellen.”

Een kleine greep uit de projecten

Duurzaamheidsfabriek - energiekrant Smart Delta DrechtstedenDe Duurzaamheidsfabriek bestaat alweer tien jaar. In die tijd hebben studenten aan verschillende projecten gewerkt. Eén project gaat over het halen van warmte uit water (aquathermie) in de wijk Plant Tij in Dordrecht. Voor dit project hebben studenten geholpen met het ontwerpen van een warmtepomp.


Een ander project heet ‘Aquatracker’, waarbij studenten samen met het bedrijf beweegbare zonnepanelen hebben gemaakt. Zo kunnen de panelen altijd naar de zon gedraaid worden voor de meeste energie. Ook werkten studenten samen met afval- en energiebedrijf HVC. Ze dachten mee over het aansluiten van huizen op het warmtenet én ze maakten een testopstelling die de warmte naar de huizen bracht. Het is mooi om te zien dat de Duurzaamheidsfabriek heeft geleid tot verschillende vernieuwende projecten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Duurzaamheidsfabriek? Kijk dan op de website:

duurzaamheidsfabriek.nl

Energiekrant Drechtsteden downloaden

De energiekrant op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!
Download de Energiekrant Drechtsteden (.pdf)

Energiekrant downloaden

De gehele Energiekrant Drechtsteden downloaden en op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!


Download de Energiekrant Drechtsteden.pdf


Deel deze pagina

 

Lees ook de andere artikelen uit de energiekrant