Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 
25-09-2023 3 min. Leestijd

"Of ik mijn huis of bedrijf duurzamer maak; het is eigenlijk hetzelfde”

Lees het Interview met ondernemer Johan Peekstok 

In het straatbeeld duiken zonnepanelen, laadpalen én groene tuinen op. Energiebesparing en verduurzaming leeft onder inwoners én ondernemers. Een van die ondernemers is Johan Peekstok, directeur en eigenaar van Peekstok Machining & Construction. Wie langs bedrijventerrein Antoniapolder in Hendrik-Ido-Ambacht rijdt, is misschien de groene gevels van het bedrijf opgevallen. Johan zet al jaren in op het verduurzamen van zijn bedrijf. “Ik heb van oudsher meegekregen dat je de wereld een beetje beter moet achterlaten.”



In het straatbeeld duiken zonnepanelen, laadpalen én groene tuinen op. Energiebesparing en verduurzaming leeft onder inwoners én ondernemers. Een van die ondernemers is Johan Peekstok, directeur en eigenaar van Peekstok Machining & Construction.

Johan Peekstok interview Energiekrant Smart Delta DrechtstedenPeekstok Machining & Construction is deels een écht Ambachts familiebedrijf. Peekstok Machining werd namelijk in 1965 door Johans opa, een echte Ambachtenaar, opgericht. Johan nam het bedrijf in 2006 over. Twaalf jaar later kocht hij het Ambachtse constructiebedrijf Van Kooten Staalbouw erbij en verhuisde hij naar de huidige locatie aan de Grotenoord. Met het constructiebedrijf maakt Johan onder andere een productlijn voor de bouw en met de machinefabriek maakt hij onderdelen uit staalmateriaal. De producten zijn bijvoorbeeld voor offshore bedrijven, scheeps- en jachtbouw en de windindustrie. 

Aan de slag

De verhuizing was een mooie aanleiding om het lege pand nog voor de inrichting te verduurzamen. “Het bedrijf ligt op de hoek van het bedrijventerrein en valt daardoor op. De groene gevels geven een duurzame uitstraling.” Ook maakte Johan het nieuwe pand gasloos door warmtepompen aan te schaffen en koos hij voor LED-verlichting. De gevels en daken zijn geïsoleerd, er staan bijenkasten en insectenhotels op zijn terrein en voor de deur staan laadpalen voor bezoekers met een elektrische auto. “Op het dak liggen bovendien bijna 1000 zonnepanelen. 990 om precies te zijn. Meer pasten er echt niet op. Die zonnepanelen wekken meer energie op dan we verbruiken. 

Dat overschot wilde Johan delen met naastgelegen bedrijven, die deze energie goed kunnen gebruiken. “Toen bleek dat je energie wel mag opslaan, maar niet zomaar via het openbare net mag delen.” De oprichting van de ‘Innovatietafel Energie delen’ door Werkgevers Drechtsteden was uiteindelijk het resultaat. Deze innovatietafel moet leiden tot een lokale coöperatie, die bestaat uit ondernemers van het gehele bedrijventerrein langs de Noord. De coöperatie onderzoekt hoe zij energieneutraal kan worden. “Hoe kunnen we als bedrijventerrein energie uitwisselen en opslaan, zonder dat we het energienetwerk belasten? Op welke wijze kunnen we nog meer duurzame energie opwekken? Die vragen houden onze coöperatie bezig.”

Daad bij woord

Voor het verduurzamen van zijn bedrijf heeft Johan een goede reden. Hij stoort zich namelijk aan de manier waarop er over het klimaat gesproken wordt. “De boodschap is vaak negatief, alsof er een enorme crisis gaande is en de wereld elk moment vergaat. Die berichten helpen niet. Als je van betekenis wil zijn, moet je iets doen. En het liefst met elkaar”, vertelt Johan. Door zijn pand daadwerkelijk te verduurzamen, voegt hij daad bij woord. Met de duurzame aanpassingen maakt hij de wereld niet alleen een beetje beter. Ook maakt hij zijn bedrijf toekomstbestendig. “Mijn klanten eisen nog niet dat ik duurzaam ben, maar dat komt wel. Door alvast maatregelen te treffen, bereid ik mijn bedrijf voor op de toekomst.”


Die toekomst is voor volgende generaties en ook daar draagt Johan graag aan bij. Jaarlijks doet Peekstok Machining & Construction mee aan de Onderwijsroute, waarbij leerlingen van groep 8 kennismaken met technische bedrijven uit het dorp. “Door een kijkje in de keuken te bieden, hopen we leerlingen enthousiast te maken voor een technisch beroep. Als technicus kun je bijdragen aan duurzaamheid, bijvoorbeeld door onderdelen voor windmolenparken op zee te maken.” De leerlingen die eerder deelnamen zijn altijd onder de indruk van de grote machines in de hallen van Peekstok. “En het onderdeel voor de vliegende auto, dat we ooit maakten voor een klant. Als dat van hand tot hand gaat, zie je de verwondering in de ogen van die kinderen. Ik doe ook mee met deze route om de jongeren hoop te geven dat het goed komt. En het inzicht te geven dat ze daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren door de handen uit de mouwen te steken. Die rampzalige insteek over klimaat brengt hen niets.

Toekomstplannen

Johan is met het verduurzamen van zijn bedrijf goed op weg, maar hij is er nog niet. Met het andere pand kan hij nog een grote verduurzamingsslag slaan. “En ik wil me richten op het opslaan en delen van energie, zoals we dit met de innovatietafel ook onderzoeken.” Hij hoopt dat de gemeente onderzoekt hoe er binnen de gemeente alternatieve energie opgewekt kan worden. “Regionaal is 97% zonne-energie en slechts 3% windenergie. Welke andere mogelijkheden zijn er om energie op te wekken? Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst.”

Duurzaam wonen

Johan werkt niet alleen in Hendrik-Ido-Ambacht, maar hij woont er ook. Thuis staan verduurzaming en energiebesparing ook op de agenda. “We hebben zonnepanelen op het dak, vloerverwarming beneden en een mooie groene tuin met plantjes voor insecten. Of ik nu mijn huis of mijn bedrijf verduurzaam; het is eigenlijk hetzelfde, alleen de schaal is anders.” Johan laat binnenkort nieuwe kozijnen en triple glas in zijn woning zetten. Dat is een enorme investering, die ik niet terug ga verdienen. Comfort is ook belangrijk.” Zijn oude gasketel laat hij nog even hangen. “Die werkt nog prima. Je moet natuurlijk ook geld hebben om maatregelen te treffen.”

Hoewel Johan als inwoner duurzaam bezig is, vindt hij dat de gemeente soms meer kan betekenen voor haar inwoners. “Welke initiatieven zijn er allemaal als het om energiebesparing en duurzaamheid gaat? Welke partijen zijn betrouwbaar? Daar kan de gemeente haar rol pakken. Informatie delen en doorverwijzen.”

Download Energiekrant Drechtsteden

Dit artikel komt uit de Energiekrant Drechtsteden - editie Hendrik-Ido-Ambacht. De Energiekrant rustig digitaal doorbladeren? Dat kan!

PDF-bestandDownload de Energiekrant - editie Hendrik-Ido-Ambacht (.PDF)

Energiekrant downloaden

De gehele Energiekrant Drechtsteden downloaden en op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!


Download de Energiekrant Drechtsteden.pdf


Deel deze pagina

 

Lees ook de andere artikelen uit de energiekrant