Huurwoningen stap voor stap over op het warmtenet
Wonen in een duurzame huurwoning in de regio Drechtsteden? Daar wordt hard aan gewerkt. Zes woningcorporaties en afval- en energiebedrijf HVC werken samen om bijna 6.000 huurwoningen in de komende jaren aan te sluiten op het warmtenet. “Onze regio loopt voorop in Nederland. We zijn een voorbeeld voor andere steden en dorpen en daar mogen we trots op zijn”, zegt Liesbeth Marchesini, de directeur-bestuurder van Tablis Wonen. Liesbeth spreekt namens de zes woningcorporaties.
Wonen in een duurzame huurwoning in de regio Drechtsteden? Daar wordt hard aan gewerkt. Zes woningcorporaties en afval- en energiebedrijf HVC werken samen om bijna 6.000 huurwoningen in de komende jaren aan te sluiten op het warmtenet.
De woningcorporaties Tablis Wonen, Trivire, Woonkracht10, Rhiant, Woonbron en Woningbouwvereniging Heerjansdam werken samen en dat is niet nieuw. Deze samenwerking is nu sterker omdat alle zes de corporaties dezelfde grote opdracht hebben: vóór 2050 moeten alle woningen, ook huurhuizen, van het aardgas af zijn. “Huizen van het aardgas af halen. We hadden dit nog nooit eerder gedaan. Samen onderzochten we welke keuzes we hadden. Ook de kosten namen we mee. Het warmtenet bleek een grote kanshebber.” Na wat onderzoek tekenden de corporaties en HVC in 2021 een samenwerkingscontract. Het doel? Binnen vijf jaar 5.930 huurwoningen aansluiten op het warmtenet. Daarna volgen nog eens 30.000 huurwoningen in de regio Drechtsteden.
Er is al een warmtenet in een deel van Dordrecht en Sliedrecht en in een paar straten in Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Papendrecht. De huurders die worden aangesloten op het warmtenet, hoeven dit niet zelf te betalen en krijgen ook geen huurverhoging. De woningcorporaties en HVC betalen samen de kosten voor de aanleg van het warmtenet. Liesbeth legt uit: “Eén woning duurzamer maken kost tussen de 50.000 en 80.000 euro. We pakken het goed aan, want we isoleren de huizen ook gelijk. We krijgen per huis ongeveer 5.000 euro subsidie. De rest betalen we met leningen. Het is een grote investering, die veel vraagt van ons als woningcorporaties. Maar het is de moeite waard, want zo zijn onze huurwoningen klaar voor de toekomst.”
Even wennen
Huurder Jaap van Putten woont nu in De Hoven in Sliedrecht. Eerst woonde hij in Sliedrecht-Oost. Daar huurde hij een woning in één van de 10-hoog flats. Toen hij daar woonde, werd het flatgebouw aangesloten op het warmtenet. “Vóór de aansluiting had ik wat twijfels. Als je geen aardgas meer gebruikt, moet je bijvoorbeeld anders koken. Ik was terughoudend, maar verduurzaming gaat door. We besloten het gewoon te ervaren.”
Om het warmtenet goed te laten werken, werden alle woningen geïsoleerd en opgeknapt. Nieuwe kozijnen, hoogrendementsglas (HR++), nieuwe deuren, andere radiatoren, een CO2-meter en mechanische ventilatie werden geïnstalleerd. Tablis Wonen knapte de flats gelijk op en vernieuwde de ingangen en balkonhekken. “Twee jaar leefden we in het stof. Het duurde lang en we hadden er veel last van. Toen het eenmaal klaar was, waren we de ongemakken snel vergeten.”
Het warmtenet was voor Jaap even wennen. “De verwarmingen hebben een aan- en afvoer, dus de verwarming is niet overal even warm. Door de goede isolatie verloren we ’s nachts weinig warmte, waardoor we ‘s ochtends minder hoefden te verwarmen. Het duurde wel langer voordat het huis warm werd.” Of Jaap minder kosten had door het warmtenet, vindt hij moeilijk te zeggen. “HVC stuurt elke maand een energierapport, waarin pieken in het verbruik zichtbaar zijn. Door deze pieken aan te pakken, geloof ik dat je geld kunt besparen. Het warmtenet was wennen, maar ik zou zo weer overstappen. Het is een positieve ervaring.”
Betere wereld
Liesbeth merkt dat de overgang naar het warmtenet voor veel mensen wennen is. “Bij een cv-ketel zet je de thermostaat hoger en gaat de verwarming gelijk aan. Bij een warmtenet duurt dat langer. Elektrisch koken is ook even wennen, vooral als je van wokken houdt. Een inductieplaat is geen wokbrander. We doen ons best om onze huurders dit zo goed mogelijk uit te leggen.” Liesbeth merkt dat een groot deel van de bevolking de overstap naar het warmtenet steunt. “De meeste mensen begrijpen dat we van het aardgas af moeten. We willen een betere wereld achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Dat hoeft niet meer uitgelegd te worden.”
Aan de slag
HVC en de woningcorporaties zijn samen gestart met het warmtenet in de regio Drechtsteden. Nu is het aan de huiseigenaren en ondernemers, vindt Liesbeth. “Wij hebben leidingen onder de grond laten leggen. De volgende stap is dat zij zich ook aansluiten op het warmtenet. En wij als woningcorporaties? Wij onderzoeken welke oplossingen er zijn voor huurhuizen waar nooit een warmtenet zal komen. Dat zijn dijkhuizen en huizen die te ver af liggen van de hoofdleiding. Warmtepompen? Waterstof? Dat is onze volgende stap.”