Nederlandse gemeenten en dus ook Hendrik-Ido-Ambacht hebben een belangrijke taak in het uitvoeren van de energietransitie: afstappen van fossiele brandstof zoals steenkool, aardgas en aardolie en gebruiken van duurzaam opgewekte energie, zoals met wind-, water- en zonnekracht. Bekijk hier wat de gemeente doet Hendrik-Ido-Ambacht doet.
Wat speelt er in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht?
Energie besparen
Hendrik-Ido-Ambacht werkt aan het verduurzamen van de gemeente.
Uitgelicht
Afgelopen jaren heeft de gemeente zich ingezet voor de inwoners door het organiseren van verschillende collectieve acties voor energiebesparing, zoals het isoleren van spouwmuren, dak en vloer/bodem, en het toepassen isolatieglas. Ook acties over verwarmen met hybride of all electric warmtepomp zijn gehouden. Belangrijk is dat de woningen voldoende geïsoleerd zijn en dat de woningen energiezuinig en duurzaam verwarmd worden.
Grootschalige zonneprojecten op dak
Bij steeds meer bedrijven liggen al zonnepanelen op het dak. En bij steeds meer woningen worden zonnepanelen geplaatst. Kijk voor meer informatie en data over gerealiseerde zonnedaken op www.zonnedakje.nl.
Uitgelicht
Bij Intratuin liggen 1.420 panelen en bij Peekstok Machining & Constructieon 990 panelen. Op de bedrijfspanden gelegen in het nieuwe aardgasvrije bedrijvenpark Ambachtsezoom (energieneutraal) liggen zonnepanelen op de daken en op het dak van het gemeentehuis liggen zonnepanelen van bewonerscoöperatie Zon op Ambacht. Ook op VvE De Boetzelaer, waar voornamelijk 80-plussers wonen, zijn 194 zonnepanelen voor de eigenaar-bewoners geplaatst.
Zonneprojecten in restruimten op land
De gemeente werkt mee aan de verkenning van zonnepanelen langs de A15.
Uitgelicht
Project Rijkswaterstaat verkenning zonnepalen langs A15/A38. Binnen het hele project is mogelijk ruim 30ha ruimte voor zonnepanelen, waarbij ca. 1 ha. op grondgebied van de gemeente kan komen.
Aardgasvrij/warmtenet
Hendrik-Ido-Ambacht werkt aan een aardasvrije gemeente. In de transitievisie Warmte heeft de gemeente voor iedere Ambachtse buurt een alternatief voor aardgas aangewezen. De bedrijfspanden op het nieuwe aardgasvrije bedrijvenpark Ambachtsezoom zijn energieneutraal. Nieuwbouwwijk De Volgerlanden Oost wordt aardgasvrij aangelegd. Voor de buurten Kruiswiel en Oostendam heeft een duurzaam en betaalbaar warmtenet de voorkeur om de woningen aardgasvrij te maken. Samen met onze warmtepartners worden de eerste voorbereidingen getroffen om een gezamenlijk wijkuitvoeringsplan te maken.
Uitgelicht
De laatste woningen van de dorpjes De Laantjes en De straatjes worden aangesloten op het warmtenet. De voorbereidingen van de eerste aardgasvrije huurwoningen in de wijk Kruiswiel worden getroffen. De flats van Rhiant worden eind 2024/begin 2025 aangesloten op het warmtenet. De verbinding vanuit het warmtenet De Volgerlanden is al aangelegd.
Download hier de overzichtskaart van het warmtenet
Waterstof/Duurzame mobiliteit
Hendrik-Ido-Ambacht werkt aan een toekomstig waterstofstation en ondernemers in de gemeente bouwen duurzame schepen en werken aan duurzame mobiliteit. Zo bouwt firma Groeneveldt Marine bijvoorbeeld in de gemeente complete duurzame schepen voor weg- en waterbouwers en geeft klanten nu de optie om een elektrisch aangedreven schip met accutechnologie te bestellen, of een schip dat elektrisch wordt aangedreven met behulp van een brandstofcel op waterstof.
Uitgelicht
Op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom realiseert Berkman één van de zes waterstofstations in de regio Drechtsteden.