Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 
19-03-2024 2 min. Leestijd

Informatie voor ondernemers en bedrijven

Alle gebouwen – dus ook bedrijfspanden – moeten in 2050 aardgasvrij zijn en alleen nog duurzame energie gebruiken uit bijvoorbeeld zon of wind. Bovendien moet het energiegebruik flink omlaag. Bedrijven worden door de overheid gestimuleerd, maar soms ook verplicht om maatregelen te nemen. Los daarvan zien bedrijven zelf ook steeds meer het nut en de noodzaak om in actie te komen.


De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft alle regels en wetgeving rond duurzame energie voor bedrijven op een rij gezet.


Steeds meer bedrijven komen zelf in actie om hun pand te verduurzamen of netcongestie te voorkomen.

Netcongestie voorkomen

Steeds meer bedrijven wekken zelf energie op - energietransitie regio Drechtsteden

Een aantal ondernemers uit Hendrik-Ido-Ambacht heeft het voortouw genomen om een lokale coöperatie op te richten. Het doel is om energie op te slaan en onderling te delen, zodat overbelasting op het energienet kan worden verminderd of voorkomen. De coöperatie werkt samen met ondernemers, netbeheerder Stedin, de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en de Omgevingsdienst. 

Lees hier meer

Waterstof als duurzame energiebron

Werkgevers Drechtsteden heeft plannen met het duurzaam produceren van waterstof als vervanging voor aardgas. Dat is vooral interessant voor grotere bedrijven die met hoge temperaturen werken en graag hun CO2-uitstoot willen verlagen. Inmiddels is het H2Innovatietafelnetwerk opgericht. De deelnemers willen samen een waterstoffabriek (elektrolyzer) realiseren in Sliedrecht. 

Lees meer in het interview met een van de initiatiefnemers.

Zon op grote daken

In de regio verschijnen meer en meer zonnepanelen op daken van grote bedrijfspanden. Meestal wordt de opgewekte energie door het bedrijf zelf gebruikt. Soms is er energie over voor woningen in de omgeving. 

Van Leeuwen Buizen Zwijndrecht (9.100 zonnepanelen)

In 2022 heeft Van Leeuwen Buizen een 5 megawattpiek zonnepaneleninstallatie in gebruik genomen. Met deze installatie van 9.100 zonnepanelen op het dak van het magazijn in Zwijndrecht, zette Van Leeuwen een belangrijke stap in de reductie van CO2-emissie.

Met een totaal oppervlak van 23.500 m² aan zonnepanelen kan het internationale distributiebedrijf in stalen buizen voldoende elektriciteit produceren om al haar vestigingen in Nederland en België van eigen groene stroom te voorzien. Daarnaast levert Van Leeuwen Buizen terug aan het net voor 300 huishoudens in Nederland.

Goodman Logistic Centre Alblasserdam (17.000 zonnepanelen)

Op het dak van Goodman Alblasserdam Logistic Centre in Alblasserdam liggen 17.000 zonnepanelen. Het dak heeft een oppervlakte van 33.000 vierkante meter, dat is zo'n vijf voetbalvelden, en is goed voor de stroomvoorziening van ruim 1.900 huishoudens. Daarmee is dit dak het grootste zonnepanelendak van de provincie Zuid-Holland. 

Jansen Group Dordrecht (4288 zonnepanelen)

De Jansen Group in de Dordtse Zeehaven, het grootste metaalrecyclingbedrijf van Nederland, draait voor een groot deel op eigen zonne-energie. Het dak van de grote hal is helemaal vol gelegd met 3816 zonnepanelen.

Opgeteld bij de panelen die al op een andere loods lagen, heeft de schrootverwerker nu 4288 zonnepanelen liggen. Die wekken 1,5 miljoen kilowattuur groene stroom op. ”Dat is 40 procent van alle elektriciteit die wij gebruiken. Daar zouden we vijfhonderd huishoudens een heel jaar mee van stroom kunnen voorzien”, aldus coo Peter Roest van het bedrijf.

Misschien vind je dit ook interessant?

Er speelt veel binnen de energietransitie in de regio. Wil je bijvoorbeeld weten wat jouw gemeente in de regio Drechtsteden doet op het gebied van de energietransitie? Of wil je alles weten over aardgasvrij wonen, of werken binnen de energietransitie? Dit en meer hebben we gebundeld! Je leest het via onderstaande link.


Interessante artikelen en links

Deel deze pagina