Voetbalvereniging GSC/ODS is koploper in duurzaamheid
Helder verlichte voetbalvelden, een heerlijke douche na een training of wedstrijd en napraten in een goed verwarmde kantine.Waar gas- en energierekeningen de pan uitrijzen, lijkt er bij de Dordtse voetbalvereniging GSC/ODS niets aan de hand. De club is sinds 2016 bezig met verduurzamen en plukt daar nu de vruchten van. “Onze energierekening is van 16.000 euro in 2016 naar zo’n1.500 euro in 2022 gegaan”, vertelt vrijwilliger Martien Blom trots.
Helder verlichte voetbalvelden, een heerlijke douche na een training of wedstrijd en napraten in een goed verwarmde kantine.Waar gas- en energierekeningen de pan uitrijzen, lijkt er bij de Dordtse voetbalvereniging GSC/ODS niets aan de hand. De club is sinds 2016 bezig met verduurzamen en plukt daar nu de vruchten van. “Onze energierekening is van 16.000 euro in 2016 naar zo’n1.500 euro in 2022 gegaan”, vertelt vrijwilliger Martien Blom trots.
Zonnepanelen, een pelletkachel en LEDverlichting in het clubhuis. Dat waren de eerste verduurzamingsmaatregelen die GSC/ODS trof
in 2016. “In eerste instantie vanuit economisch oogmerk”, licht Martien toe. “We hadden best wat spaargeld. De rente ging terug naar nul procent. Door de inflatie werd het geld minder waard. We zochten naar een manier om financieel toch voordeel te behalen.” Met hulp van Marcel Eichhorn, oud-lid en inmiddels adviseur duurzaamheid, zette de club de eerste verduurzamingsstappen. “We hadden geen idee waar we aan begonnen, maar het pakte goed uit.” De club financierde de aanpassingen zonder leningen, maar met spaargeld en subsidies van de overheid. “Na aftrek van de subsidies waren we zo’n 100.000 euro kwijt aan de maatregelen. Dat zijn flinke kosten, maar we zagen in de jaren die volgden dat de energierekening halveerde.”
Meer maatregelen
Dat smaakte naar meer. In 2020 isoleerden vrijwilligers de vloer van het clubhuis. “We brachten weerkaatsende folie aan, zodat de warmte terugkaatste de ruimte in.” Een jaar later maakte de centrale verwarming plaats voor warmtepompen. Dat betekent dat de vereniging gasloos is. De volgende stap was de LED-verlichting op de velden. Martien: “We huren drie velden van de gemeente Dordrecht: één kunstgrasveld en twee grasvelden. Een van de twee grasvelden werd verlicht door halogeenverlichting. Dit hebben wij vervangen door LED-lampen. Het andere veld werd niet verlicht en daar hebben we een LED-installatie geplaatst. De gemeente heeft het kunstgrasveld inmiddels ook van LED-verlichting voorzien. Dat is fijn, want LED-lampen verbruiken 70% minder energie.” De oude 150 wattpiek zonnepanelen uit 2016 zijn kortgeleden vervangen door nieuwere panelen. “We zijn van 200 naar 150 zonnepanelen gegaan, maar deze nieuwe panelen werken drie tot vier keer zo goed.” GSC/ODS is nog niet klaar met investeren in duurzaamheid.
Vrijwilligers isoleren op het moment de muren en het dak. Door dit zelf te doen, scheelt het in de kosten. Onlangs heeft de club twee airco’s aangeschaft om de kantine mee te verwarmen en te koelen. De vereniging heeft nog twee wensen: containers in de grond voor wateropslag en het opvangen en gebruiken van regenwater. “In de container kan leidingwater opwarmen tot wel tien graden meer. Als we dit naar de waterpompen laten stromen, scheelt dit energie om het water te verwarmen.” Met het regenwater wil de club water besparen en de toiletten hiermee doorspoelen. Beide wensen worden waarschijnlijk in 2024 vervuld. “Dan hebben we vrijwel alles gedaan om te verduurzamen. We zijn bijna circulair maar blijven innovatief en grijpen nieuwe mogelijkheden met liefde aan.”
Tip: Begin gewoon
Martien heeft een tip voor andere verenigingen en bedrijven die erover denken te investeren in duurzaamheid. “Begin gewoon! Stel de beslissing niet uit op basis van geld. De gas- en stroomtarieven zijn de laatste jaren zo gestegen, dat je de kosten van je investeringen sneller terugverdient.” GSC/ODS wekt door de zonnepanelen meer energie op dan dat er verbruikt wordt. Door de salderingsregeling mag de club het teveel aan energie terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen het eigen verbruik. Dat levert geld op. “Deze salderingsregeling staat onder druk en wordt de komende jaren afgebouwd. Laat je ook hierdoor niet tegenhouden om maatregelen te treffen. Er zijn genoeg andere regelingen en tegemoetkomingen. Amateursportclubs kunnen gebruikmaken van de BOSA-regeling en ook de gemeente Dordrecht is bezig met een regeling. Deze is nog niet door de raad heen.”
De Rabobank
De Rabobank heeft GSC/ODS de afgelopen jaren ook geholpen met verduurzamen. “Deze bank moet met hoofdletters genoemd worden. Zij hebben ons geholpen bij de aanschaf van een minivoetbalveldje voor de jeugd, zonnepanelen en onlangs nog de twee airco’s. De Rabobank is veel met duurzaamheid bezig en ondersteunt graag lokale initiatieven. Misschien dat de Rabobank een andere vereniging wil helpen bij het verduurzamen.”